Thursday, December 10, 2009

TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT

Info ini umi kongsikan dari email yang diberi oleh sahabat umi....mudah mudahan kita semua mendapat kebaikannya...


 Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan. Jauhkan dari memberi atau menerima rasuah, sama ada dari bawah, atas meja, bawah atau dari atas kerusi. Amalan memakan makanan dari tukang masak yang tidak mengerjakan solat juga boleh menggelapkan hati…

 Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah".

 Jangan makan dan minum sambil berdiri, berjalan atau baring. Selain dari itu menampakkan pandangan tidak sopan.

 Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. Selain menambahkan ketakwaan kita kepada Allah, dengan melakukan amalan berpuasa sunat ini boleh mengelakkan diri kita dari melakukan perkara2 yang dilarang oleh Allah SWT.

 Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. Memakan makanan yang terlalu panas juga adalah makruh.

 Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng), berlemak dan berkolestrol. Digalakkan tukar cara masakan kepada rebusan atau kukus.

 Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. Makanan yang mengandungi garam kandungan garam yang tinggi telah menghilangkan rasa manis makanan itu sendiri.

 Kurangkan minuman manis, mengandungi kafein dan gas.

 Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa, bahan pengawet, MSG, dan bahan pewarna.

 Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma, betik, pisang dan lain-lain pada awal pagi. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi .

 Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.

 Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda..

Sekiranya anda mampu mengamalkan perkara diatas, Alhamdulillah. SEKURANG-KURANGNYA ANDA TELAH MENUNAIKAN KEWAJIBAN IAITU MENJAGA KESIHATAN TUBUH BADAN YANG DIKURNIAKAN OLEH ALLAH SWT.

Marilah sama-sama kita mengamalkan cara2 pemakanan di atas, mudah-mudahan kita boleh terhindar dari segala jenis penyakit kronik. Paling penting kita dapat melakukan ibadat kepada Allah tanpa sebarangan halangan.

No comments:

Post a Comment