Thursday, October 22, 2009

KATA-KATA HIKMAH ORANG-ORANG SOLEH

AL HASAN Al BAHSRI

1. Carilah manisnya amal dalam tiga perkara. Kalau kamu telah mendapatkannya, maka bergembiralah dan teruslah mencapai tujuan dan jika kamu belum mendapatkannya maka ketahuilah pintu masih tertutup rapat. Tiga perkara itu ialah:

a. ketika kamu membaca al-Quran.
b. Ketika kamu berzikir dan
c. Ketika kamu bersujud.
2. Siksa bagi orang alim itu matinya hati. Ketika beliau ditanya; bagaimana matinya hati itu?” beliau menjawab: “Mencari dunia dengan amal akhirat.’’

3. Tuntutlah ilmu, tapi tidak melupakan ibadah. Dan kerjakanlah ibadah, tapi tidak boleh lupa pda ilmu.

4. Engkau akan mati dan semuanya akan engkau tinggalkan. Hartamu nanti akan dibahagi-bahagikan kepada ahli warismu yang akan saling cakar-mencakar termasuk kepada isterimu yang masih muda belia, ia akan kahwin lagi dengan orang lain. Jadi kekayaan itu kelak hanya menjadi milik calon suaminya yang baru.

5. Barang siapa mendoakan orang zalim agar panjang umurnya, maka ia telah mencintai maksiat kepada Allah SWT, yang terus berlangsung di muka bumi.

6. Setiap orang solat yang hatinya lalai dan lengah, maka hal yang demikian itu adalah lebih cepat mendapat siksa.

7. Memutuskan silaturahim dengan orang fasik, adalah cara mendekatkan diri kepada Allah Swt.

8. Tanda seorang muslim ialah kuat dalam memegang agama, keras hati tetapi disertai dengan lemah lembut, beriman dengan menggunakan keyakinan, berpengetahuan disertai penuh kesabaran, berfikiran panjang disertai kasih sayang, memberikan mana yang hak kepada orang lain dan mengikuti jalan yang benar, bersikap sederhana meskipun kaya, menunjukkan kebaikan (kecukupan) sekalipun dalam kekurangan (miskin), berbuat baik selagi masih berkusa melakukan, menanggung segala penderitaan dengan berusaha menghilangkannya, selalu bersabar dalam kesulitan, tidak dikuasai perasaan marah, tidak sombong, membela pada yang hak, tidak tunduk kepada nafsu syahwat, tidak tamak haloba dan bercita-cita tinggi. Ia suka menolong orang yang teraniaya, belas kasihan kepada yang lemah, tidak kedekut dan boros, tidak membazir dan tidak keterlaluan dalam menggenggam hartanya. Suka memaafkan jika dizalimi dan terhadap orang yang menyakitinya. Tabah dan sanggup berkorban demi kebahagiaan orang ramai dan berkecukupan dengan sikapnya sedemikian.

9. Berjabat tangan mengeratkan rasa kasih sayang.

10. Barang siapa yang mengajakmu berlumba-lumba dengan aagma, maka turutilah dia dan barang siapa yang mengajakmu berlumba-lumba dengan dunia, maka lemparkanlah dunia itu ke lehernya.

11. Allah mengasihi kaum yang mengganggap dunia sebagai simpanan. Lalu mereka menyerahkannya kepada orang yang sanggup memegang amanat mereka terhadap barang simpanan tersebut. Kemudian mereka merasa senang dengan ringannya beban.

12. Kasihan sekali manusia yang menyukai harta, yang halalnya diperhitungkan dan haramnya diazab. Kalau yang halal diambilnya, nescaya ia diazabkan. Manusia itu berdiri sendiri (bebas) dengan hartanya dan tidak bebas dengan amal perbuatannya. Ia gembira jika malapetaka menimpa agamanya dan berduka jika malapetaka menimpa dunianya.

13. Manusia pasti mengalami tiga kerugian:
a) tidak merasa kenyang dari barang yang dikumpulkannya.
b) Tidak memperolehi apa yang diangan-angankan.
c) Tidak mendapat bekalan yang baik dari perjalanan yang ditempuhinya.