Friday, July 31, 2009

CINTA DI HARI TUA

Apabila seseorang wanita menjangkau usia 50 hingga 60 tahun, kedtanganhaid terhenti dan dia mula mengalami proses ketuaan. Kulit badannya akan mula mengecut, badan terasa sengal-sengal dan berbagai-bagai perasaan menghantui fikiran.

Ada pula yang merasa hilang harga diri, menjadi pemberang dan cemburu tidak bersebab. Malah sebilangan wanita cuba menafikan diri sudah tua lalu bergaya lebih daripada orang muda. Hal ini lumrah di kalangan wanita barat.

Mengapa mereka begitu ghairah mengejar kecantikan? Apakah kerana belum puas hidup dalam dunai muda di samping ingin membuktikan kepada masyarakat bahawa mereka masih mampu untuk menggoda lelaki sama seperti wanita muda lainnya. Dunia orang tua di negara barat amat mengerikan; hidup terbiar tanpa dipedulikan oleh anak-anak. Lantaran itulah ramai yang amat takut untuk menempuh alam ini sebaiknya berusaha sedaya upaya agar sentiasa cantik dan muda.

Bagi wanita beriman, tiada detik-detik hitam dalam menempuh hari tua. Mereka akan tetap kemas dan bergaya sepadan dengan usia dan tidak melampaui batas yang menyebabkan kemurkaan Allah SWT. Jarang sekali kita dengar suami isteri bercerai disebabkan si isteri putus haid. Sebaliknya hikmah dari proses ini akan mengalihkan diri seseorang wanita daripada terus mencintai dunia kepada cintakan hari akhirat yang kekal dan abadi. Malah era ini mengingatkan mereka betapa hampirnya hari untuk mengadap Allah SWT. Firman Allah Taala yang bermaksud:
“Bukankah kami telah memberi kamu usia yang cukup, di mana setiap orang yang mahu mengingat sudah dapat mengambil peringatan dan sudah pula tiba kepada kamu orang yang memberi peringatan.’’ – Al Fathir: 37.

Bagi yang telah mendapat taufik dan hidayah, peringkat umur sebeginilah dia akan lebih cenderung untuk kembali kepada Allah Taala, melipatgandakan ibadah dan berala- kadar dengan nikmat dunia. Jiwanya akan sentiasa terdorong untuk mengerjakan kebaikan dan bertaubat daripada segala dosa.

Bagi isteri yang beriman, meskipun wajahnya tidak seayu dulu namun kesungguhan dalam melayan makan minum suami dan peralatan lainnya tetap tidak berubah. Kerana keyakinannya bahawa tugas melayan suami adalah sangat tinggi nilainya di sisi Allah SWT. Kewajipan melayan suami bukannya terhad pada waktu muda sahaja sebaliknya akan terus berlanjutan sehingga si isteri menutup mata.

Cinta sepasang suami isteri tua yang beriman amat unik sekali. Apabila lama berpisah, masing-masing akan resah gelisah. Si isteri bimbangkan kesihatan suami manakala si suami rindukan masakan isteri. Tidak hairanlah kalau suami memuji kerajinan dan keenakan masakan isteri di hadapan anak menantunya.
Jangan sedih apabila kita lebih cepat menempuh proses tua berbanding dengan lelaki. Allah itu Maha mengetahui akan sifat-sifat hambaNya. Wanita sedia maklum lemahnya, tambahan pula apabila terlalu kerap bersalin menyebabkan banyak urat di badannya yang putus dan banyak darah yang tumpah. Kesan dari itu, kesihatannya agak terjejas dan mudah di serang penyakit lemah-lemah badan, dan keupayaannya menyaingi tenaga lelaki amat terbatas sekali.

Oleh itu terimalah anugerah Allah ini dengan tangan terbuka dan jangan ditolak dengan melakukan berbagai-bagai kemungkaran. Orang tua apabila banyak buat maksiat akan dipandang hina di dunia lagi. Di akhirat kelak Allah tidak sudi memandangnya lagi. Diriwayatkan dalam hadis Qudsi yang bermaksud:
“Telah berfirman Allah Taala: Demi Kemuliaan-Ku dan Kebesaran-Ku dan keperluan sekelian makhluk-Ku kepada-Ku, sesungguhnya Aku berasa malu terhadap hamba-Ku, baik lelaki atau wanita, yang telah mencapai umur tua di dalam Islam untuk Aku menyeksa mereka pula.’’

Kemudian Rasulullah SAW menangis. Lalu dikatakan kepadanya; Apa sebab engkau menangis, duhai Rasulullah? Jawab baginda: “Aku menangiskan orang tua yang Tuhan malu kepadanya, sedangkan dia tidak malu dengan Allah Taala.’’

Umur umat Nabi Muhammad SAW terlalu pendek jika dibandingkan dengan umur umat-umat lain. Pernah Rasulullah berdoa seraya bertanyakan kepada Allah SWT mengapa umur umatnya dipendekkan begitu sekali sehingga mereka tiada kesempatan untuk mempertingkatkan amal ibadah dan mengaut sebanyak-banyak pahala, di samping memperolehi darjah yang tertinggi di sisi Allah SWT.

Maka Allah menganugerahkan kepada umat Nabi Muhammad SAW ‘lailatulqadar’ iaitu malam yang lebih utama daripada 1,000 bulan. Semoga dengan kelebihan itu menjadi pengganti kepada umur mereka yang pendek itu untuk menambah pahala serta kebajikan.

Sekali seseorang itu bangun malam dan mengerjakan ibadah pada malam lailatulqadar, seolah-olahnya di bangun beramal 83 tahun. Jadi, jika dia berjaya bangun beramal pada setiap malam tersebut selama sepuluh tahun, maka taraf ketaatannya kepada Allah sama dengan pahala orang yang beramal hampir seribu tahun lamanya. Itulah kurniaan Allah yang teramat besar kepada umat Nabi Muhammad SAW yang tidak diberi kepada umat-umat lain, berkat doa dan kemuliaan baginda Rasulullah SAW.

Oleh itu hargailah pemberian Allah ini dengan berbanyak-banyak mengucapkan syukur kepadaNya. Selain itu, berdoalah selalu agar kita dijauhkan daripada menjadi orang tua yang nyanyuk. Rasulullah SAW sering meminta perlindungan dari Allah SWT dalam doanya yang bererti:

“Dan aku berlindung kepada-Mu dari disampaikan kepada umur nyanyuk.’’
Bahawa setiap wanita yang telah putus haidnya akan dikurniakan Allah cahaya ketenangan dan lebih khusyuk beribadah disebabkan nafsu cintanya telah menurun.

Daripada Mariatul...