Tuesday, March 9, 2010

Setiap Pergerakan, Kalimah Baik Dikira Sedekah

Keseluruhan ajaran Islam membawa kepada prinsip berbaik-baik sesama manusia. Al-Quran dan sunnah banyak menggariskan amalan yang boleh mendorong manusia berbuat baik sesama manusia. Tujuannya melahirkan insan yang sejahtera, keluarga bahagia, masyarakat penyayang, negara aman dan bersatu padu.

Bagi mencapai matlamat itu, Rasulullah SAW menunjukkan teladan terbaik dalam melaksanakan konsep sedekah sebagai pelaksana pelbagai bentuk kebaikan yang dinyatakan itu. Baginda menganjurkan bahawa setiap pergerakan sendi manusia itu dikira sebagai sedekah. Sedekah itu dikira sebagai suatu kebaikan dan setiap satu kebaikan pula akan diberi nilai 10 hingga 70 atau 700.

Konsep setiap amar makruf adalah sedekah dinyatakan Baginda terhadap segala kebaikan dilakukan manusia. Justeru, manusia berpeluang untuk memperoleh kelebihan pahala memandangkan ia terlalu mudah untuk dilaksanakan. Tetapi, perlulah dengan kefahaman dan penghayatan ajaran Islam dengan sempurna di samping ciri-ciri keikhlasan dan keinsafan dalam diri masing-masing.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: "Setiap sendi manusia perlu bersedekah, setiap hari matahari terbit ada orang yang mengadili dua orang adalah sedekah. Membantu orang dengan menaikkan barangannya ke atas binatang tunggangannya adalah sedekah. Satu kalimah yang baik adalah sedekah. Setiap langkah untuk pergi mengerjakan solat adalah sedekah dan membuang sesuatu yang merbahaya di jalanan adalah sedekah." (Hadis riwayar Bukhari)

Setiap kebaikan yang dilakukan sama ada dalam bentuk spritual dan fizikal adalah sedekah. Sedekah juga lambang kebenaran iman kerana makna sedekah itu sendiri bermaksud 'benar'. Orang yang bersedekah adalah mereka yang benar dan mempercayai kebenaran ajaran Islam yang suci.

Setiap orang yang benar dan berbuat kebajikan nescaya diberkati Allah dengan kesejahteraan hidup dan mendapat rahmat. Orang yang bersedekah adalah dermawan, manakala yang bakhil adalah seteru Allah.

Keberkatan daripada sedekah terlalu banyak.

01] Keberkatan hidup.

Seseorang yang bersedekah akan mendapat kesucian daripada sejumlah harta yang dimilikinya. Ini termasuk Allah akan mengelakkan hartanya daripada kecurian atau hilang. Perniagaannya sentiasa dalam keuntungan dan dia akan terhindar daripada penyakit bahaya bahkan usianya akan dipanjangkan oleh nikmat sedekah dan rezeki yang diperoleh.

02] Keberkatan ketika pada penghujung kehidupan.

Pada akhir hayat, seseorang yang gemar bersedekah ini akan diambil rohnya dengan segala kesenangan tanpa penyesalan dan kesedihan. Matinya bukanlah sebagai seorang yang tidak mensyukuri nikmat Allah bahkan akan dirahmati-Nya kerana
kebaikannya itu. Seseorang yang tidak suka bersedekah umpama seseorang yang mempunyai benih tanaman tetapi tidak pula ia menanamnya. Orang yang tidak suka bersedekah tidak akan dapat memungut atau menuai hasil sedekahnya itu.

03] Ketika berada di alam barzakh.

Orang yang bersedekah pastinya di dalam kubur akan terhindar daripada fitnah dan sebarang kengerian yang begitu menakutkan. Alam kubur sebenarnya adalah ujian untuk orang yang beribadat dan berbuat kebaikan dalam hidupnya.

04] Ketika di alam akhirat.

Apabila dibangkitkan pada hari kiamat kelak, orang yang suka bersedekah ini akan dipayung dan diteduhkan oleh sedekahnya ketika hayat di dunia. Ini pasti dapat mengelakkannya daripadai ditimpa kepanasan di alam akhirat. Sedekah juga akan meringankan seseorang itu ketika dihisab Allah dan akan memberatkan timbangan kebajikannya.

Sesungguhnya konsep bersedekah adalah motivasi yang cukup kuat kepada seseorang untuk menjadikan diri mereka lebih sempurna dan menjadi Muslim sejati yang mempunyai keperibadian unggul serta menjadi contoh ikutan umat yang lainnya.

Oleh Wan Marzuki Wan Ramli
BH 14 JUL 2006 * JUMAAT

No comments:

Post a Comment